2.08.2013

..: The Big Lebowski (1998) :..


Gelin sizi dünyanın en rahat, en rahatsız ve umarsız adamıyla tanıştıralım. Ne dersiniz?

"Üşeniyorum öyleyse yarın" felsefesindeki bir adam bile cebren ve hileyle hiç ummadığı bir maceraya sürüklenebilir. Ethan ve Joel Coen biraderler tarafından yazılıp yönetilen 1998 yapımı The Big Lebowski tam da bunu anlatan bir komedi silsilesi . Başroldeki "Ahbap" Jeff Bridges'e John Goodman, Steve Buscemi ve Julianne Moore eşlik ediyor.

KONU

Jeffrey Lebowski kendi hâlinde yaşayan, umarsız ve bir o kadar da rahat bir adamdır. Bir gün bir yanlışlık sonucu kendisini bir milyonerle karıştırırlar. Bu milyonerin karısına ait olan borçlar ödenmemiştir ve bu yüzden gangsterlerden dayağı yiyen ve çok değerli halısı zarar gören Lebowski olur. Bu yanlış anlaşılmanın en kısa zamanda çözülmesini isteyen Lebowski, kendisiyle aynı adı taşıyan bu milyonerle konuşmak için adamın malikânesine gitmek zorunda kalır ve asıl macera başlar.

NEDEN İZLEMELİ?
- Sinema tarihinin en vurdumduymaz ve en sempatik karakterini izlemek için.
- 2006 yılında Premiere tarafından “Gelmiş Geçmiş En İyi 50 Komedi Filmi”nden biri seçilen bir komediyi ıskalamamak için.
- Kendilerine özgü sinema anlayışlarıyla ünlü Coen biraderlerin filmografisinin içinde bile kendine has bir yere sahip olduğu için.
- Bob Dylan’dan Elvis Costello’ya, Nina Simone’dan Gipsy Kings ve Dean Martin'e güçlü sesler ve keyifli şarkılar barındıran soundtrack'i için.
- Filmde performansıyla başroldeki Jeff Bridges ile bile yarışan John Goodman’ın en sevdiği film olduğu için.

FİLM HAKKINDA AZ BİLİNEN GERÇEKLER
- Senaryo Jeff Bridges, John Goodman, Steve Buscemi ve Sam Elliott’ın oynayacağı düşünülerek yazıldı.
- Tara Reid'in canlandırdığı Bunny Lebowski için daha önce Charlize Theron düşünüldü.
- Ahbap’ın giydiği kıyafetlerin çoğu Jeff Bridges’in kendi kıyafetleri. Hatta giydiği sandaletler bile.
- Ahbap film boyunca dokuz adet White Russian kokteyli içiyor.
(Canı çekenler ve çekecekler için: White Russian; iki ölçek kahlua, iki ölçek votka, iki ya da üç ölçek süt ile yapılıyor. Tabii buz eklemek de şart!)

BU FİLMİ SEVEN BUNLARI DA SEVER
- Harold & Kumar Go to White Castle
- Burn After Reading
- Paul
- Pineapple Express
- Kiss Kiss, Bang Bang

Hiç yorum yok: