16.08.2013

..: Cronos (1993) :..


Vampirler 'cool' olup ayağa düşmeden çok öncelere ait bir film, hem de Hobbit serisinin senaristlerinden Guillermo del Toro'nun kaleminden ve objektifinden...

"Vampir" denince aklınıza lise kapısında kız bekleyen günümüzün parlayan vampirleri ya da Kont Drakula geliyorsa endişe etmeyin, Cronos o bildiğiniz vampir filmlerinden değil. O kadar ki bir buçuk saati aşkın süresi boyunca bir kere bile o kelimeyi zaten duymayacaksınız.
Pek çok ülkede özgün adıyla gösterilen 1993 yapımı Cronos, özgeçmişi El laberinto del fauno ve Hellboy gibi yapımlarla dolu
Guillermo del Toro’nun daha 29 yaşındayken senaryosunu yazdığı ve yönettiği ilk filmi. Başrollerde Federico Luppi ile Ron Perlman’ın yer aldığı bu gotik korku, 2 milyon dolarlık bütçesiyle döneminin en pahalı Meksika filmi.

KONU
Jesus Gris, bir antika dükkanında çalışırken bir gün tesadüf eseri yaklaşık 450 yıl önce üretilmiş mekanik bir kapsülle karşılaşır. Bu kapsül, onu kullanan kişiye gençlik ve güç kazandırmaktadır. Ancak bu kapsülün iyi özelliklerinin yanında, kötü bir tarafı da vardır. Kapsül kullanıldıkça, insanda kana karşı bir açlık hissi uyandırmaktadır. Gris zaman geçtikçe karşı koyamadığı bu kapsülün esiri olacak ve yavaş yavaş bir kan emiciye dönüşmeye başlayacaktır.

NEDEN İZLEMELİ?
- Del Toro'nun filmin Hollywood yapımlarına uygun bir yapısı olmadığı gerekçesiyle Universal'ın teklifini reddetmesiyle birlikte asla bir Hollywood versiyonunu izleyemeyeceğiniz için.
- İlk gösteriminin yapıldığı Cannes Film Festivalinde Mercedes-Benz Ödülü başta olmak üzere pek çok festival ve yarışmada 21 ödül daha aldığı için.
- Ron Perlman’ın bütçenin artmaması için ücretinden büyük fedakarlıkta bulunarak del Toro ile başlayacak dostluklarına ve ikilinin ilerideki projelerine ön ayak olan yapım olduğu için.
- Sıradan bir vampir filminden ziyade ölümsüzlük temasıyla yoğrulduğu ve vampirlere insani yönleriyle yaklaştığı için.

FİLM HAKKINDA AZ BİLİNEN GERÇEKLER
- Guillermo del Toro senaryoyu yazmaya 1984’te başladı ve o zamanlar filmin adı “Vampire of the Grey Dawn”dı.
- Filmdeki mekanik objeler ve özel efektler del Toro’nun kendi özel efekt şirketi Necropia’ya yaptırıldı ve günümüzde artık mevcut olmayan bu şirket yaklaşık 15 yıl kadar faaliyet gösterdi.
- Filmin başında Jesus Gris'in evinin dış plan çekiminde, yönetmen Guillermo del Toro eşiyle köpek gezdirirken görülüyor.
- Jesus Gris rolü aslında Max von Sydow için yazıldı.

BU FİLMİ SEVEN BUNLARI DA SEVER
- Låt den rätte komma in
- Dark City
- Videodrome
- The Hunger
- El espinazo del diablo

Hiç yorum yok: