31.07.2013

..: Das Leben Der Anderen (2006) :..


Kendilerine dikte edilen hayatı reddeden tüm iyi insanlara ve o insanlara özlem duyanlara...

Bir utanç duvarının bir ülkeyi ve halkı ikiye böldüğü zamanlardan kalma ama izleyen herkese kendini sorgulatacak, bugünden de tanıdık bir cadı avı öyküsü. Sydney Pollack tarafından Hollywood çevrimi de planlanan ancak usta yönetmenin ölümü nedeniyle bu versiyonu rafa kalkan Das Leben Der Anderen (Başkalarının Hayatı) bu haftaki konuğumuz. Senaristi ve yönetmenliğini Florian Henckel von Donnersmarck'ın yaptığı 2006 tarihli filmin başrollerinde Martina Gedeck, Ulrich Mühe ve Sebastian Koch yer alıyor.

KONU

1984 yılında, Doğu Almanya’da, iktidarın meşrutiyetini devam ettirebilmek için gizli bir istihbarat servisi bulunmaktadır. Stasi adındaki bu istihbarat servisinde çalışan ve bunun yanında bu gizli örgütün akademisinde dersler veren üst düzey kıdemli eleman Yüzbaşı Gerd Wiesler’e bir gün Kültür Bakanı Bruno Hempf tarafından rejim karşıtı olabilecekleri düşünülen sanatçı bir çifti dinleyip takip etme görevi verilir. Bu noktadan sonra Wiesler, bu çiftin hayatlarına ortak olacak, gün geçtikçe yaptığı işi sorgulayacak ve duyduğu pişmanlık ona aslında yapmaması gereken şeyleri yaptıracaktır.

NEDEN İZLEMELİ?
- Didaktik bir rejim eleştirisi yapmak yerine karakterlerinin ruh hâllerine odaklandığı için.
- En İyi Yabancı Film Oscar’ı da dahil olmak üzere, BAFTA, Bodil ve César Ödülleri’nin yanında çeşitli yarışma ve festivallerde 58’e yakın ödül kazandığı için.
- Yüzbaşı Gerd Wiesler’in karakterindeki değişimlerin başlangıcını temsil eden, Gabriel Yared’in bu film için özel olarak bestelediği Die Sonate vom guten Menschen (İyi Bir İnsan İçin Sonat) parçasını dinlemek için.
- Doğal oyunculukları ve sizi derinden etkileyecek sonu için.

FİLM HAKKINDA AZ BİLİNEN GERÇEKLER
- Oyuncuların normal ücretlerinin yüzde 20’siyle oynamayı kabul etmeleri sayesinde filmin toplam bütçesi sadece iki milyon dolara geldi.
- Dreyman’ın makalesinin yer aldığı Der Spiegel dergisinin kapağı film için özel olarak tasarlandı.
- Filmin sonunda Berlin Duvarı’nın yıkıldığını anons eden ses yönetmen Florian Henckel von Donnersmarck’a ait.
- Filmde kullanılan elektronik dinleme ve kayıt cihazları gerçekten de Stasi istihbarat teşkilatı tarafından o tarihlerde kullanılan cihazlardı ve çekimler için özel olarak müze ve koleksiyonculardan temin edildi.
- 2006 yılında Alman Film Ödülleri tarafından en çok dalda ödüle aday gösterilen (11 dalda) film olarak bir rekora imza attı.

BU FİLMİ SEVEN BUNLARI DA SEVER

- The Conversation
- The Dancer Upstairs
- The Adjustment Bureau
- Notes on a Scandal
- Good Bye Lenin!

Hiç yorum yok: