21.12.2012

..: Groundhog Day (1993) :..


Yönetmen Ramis ile başroldeki Murray'yi "Felsefe mi komedi mi daha ağırlıkta olacak?" sorusuyla birbirine düşüren ve hayatlarının geri kalanında küsmelerine neden olan Groundhog Day sırf bu sebep için bile en izlemeye değer komedilerden biri.

1993’te Harold Ramis tarafından yönetilen ve başta başroller için Tom Hanks ve Tori Amos düşünülse de, neyse ki yeterince efendi olmadığı için Bill Murray ile o günlerin yıldız, bugünlerin unutulmaya yüz tutmuş aktrisi Andie MacDowell’ın seçildiği Groundhog Day, bir adamın aynı günü tekrar tekrar yaşaması esnasında başından geçen olayları anlatan sıradışı bir romantik komedi. Hollywood'un klişelerinden uzakta ve zekice bir kült...

KONU

Kendine has bir şöhreti olan hava durumu sunucusu Phil Connors, kamera ışıklarından kurtulduğu an kendini beğenmiş ve kibirli kişiliğine geri dönen biridir. Bu huysuz adam hiç de sevmediği kırsal yaşamın hüküm sürdüğü Pennsylvania’nın kasabalarından birine Groundhog Day (Dağ Sıçanı günü) için gönderilir. Phil bu kasabadan ve kasabada yaşayan mütevazi insanlardan tabii ki hiç haz etmese de işi gereği bir gün de olsa onlara katlanmak zorundadır. Fakat ansızın çıkan bir kar fırtınası tüm yolları kapatınca Phil bu hiç sevmediği kasabada talihsiz kaderiyle başbaşa kalacaktır. Ertesi gün uyandığında ise onu çok daha büyük bir sürpriz beklemektedir: Zaman döngüsüne yakalanmıştır ve bitmesi için yanıp tutuştuğu o günü tekrar tekrar yaşamak zorundadır.

NEDEN İZLEMELİ?
- 2000 yılında, Amerikan Film Akademisi'nin gelmiş geçmiş en komik filmler listesinde 34. sırada yer aldığı için.
- Çekimler esnasında iki kez dağ sıçanı tarafından ısırılan Murray’nin zirvedeki performansına şapka çıkartmak için.
- BAFTA’da en iyi orijinal senaryo ödülünü alan dahice yazılmış senaryosu için.
- Bill Murray ve Andie MacDowell'ın ışık-renk uyumununu en uygun şekilde sağlamak amacıyla tam 25 kez çekilen 'uyanma sahnesi' için.
- Bill Murray'i festival yetkililerinden birini canlandıran kardeşi Brian Doyle-Murray ile aynı filmde görebilmek için.
- Phil’i her sabah 06:00’da uyandıran Sonny ve Cher’in “I Got You Babe”i için.
- 'Zaman döngüsü' konusuyla The X-Files'tan Supernatural'a, Looper'dan Source Code'a birçok popüler kültür ürününe ilham verdiği için.

BU FİLMİ SEVEN BUNLARI DA SEVER
- 50 First Dates
- Pleasantville
- Source Code
- Buffy the Vampire Slayer ("Life Serial")
- The X-Files ("Monday")

Hiç yorum yok: