17.02.2009

..: V For Vendetta (2005) :..


Remember, remember the fifth of November...

Kimdi bu adam,
Edmond Dantes’di.
Ve babamdı.
Ve annemdi.
Kardeşimdi.
Arkadaşımdı.
Sendi…
Ve bendi.
Hepimizdi.


1999 yılında bilim kurgu türüne "Matrix" ile yeni bir bakış açısı getirmiş olan Wachowski Biraderler'in, ünlü çizgi roman yaratıcısı Alan Moore'un aynı isimli grafik romanından uyarladıkları "V for Vendetta", belki de Matrix Revolutions'un yarattığı hayal kırıklıklarından sonra onlar için bir yeniden doğuşu simgeliyor.



Amerikalı meslektaşı Frank Miller'la birlikte 1980'lerden itibaren çizgi romanda görülen büyük değişimin mimarlarından birisi sayılan İngiliz yazar Alan Moore'un en ünlü eserlerinden olan "V For Vendetta", "karanlık, sert ve gerçekçi" tarzdaki çizgi romanın ilk örneklerinden biriydi.

Alan Moore'un yazdığı ve çok büyük bir bölümünü David Lloyd'un illustrasyonlarıyla desteklediği "V For Vendetta"da, yakın bir gelecekte, büyük bir savaşın arkasından tek partili faşist bir hükümetin boyunduruğu altında yaşamaya başlayan İngiltere'de geçen bir hikaye anlatılıyor. Devlet kontrolünde bir medya, gizli polis teşkilatı, planlı ekonomisi ile Nazi rejimini andıran ancak teknolojinin daha gelişmiş olduğu ve İngiltere'ye özgü unsurların öne çıktığı baskıcı bir rejim gözler önüne serilir. Savaşın ardından, görünürde şiddet sona ermiş, görevini çoktan terine getirmiş olan ölüm kampları kapatılmış, ortalık nispeten sakinleşmiştir.

Devlet tarafından kontrol edilen bir kanalda asistan olarak çalışan Evey (Natalie Portman), Londra'nın despot güvenlik görevlileri tarafından tam saldırıya uğrayacakken, maskeli esrarengiz bir adam tarafından kurtarılır. Kendini "V" (Hugo Weaving) diye tanıtan bu adam yüzlerce yıl önce parlamentoyu havaya uçurmaya çalışırken yakalanan bir halk kahramanı olan Guy Fawkes'un maskesiyle dolaşan bir anarşisttir. Bu maske hem kimliğini gizlemekte, hem de onu, başlattığı özgürlük savaşının bir sembolü haline getirmektedir. Guy Fawkes, 1605'te parlamentonun altından geçen tünelde 36 fıçı barutla yakalanmıştır. V, 400 yıl sonra aynı gün yani 5 Kasım'da onun başladığı işi bitirmek üzere orada olacağını duyurur ve halkı o gün hükümete karşı bir isyan başlatmak üzere onunla birlikte olmaya çağırır. Bütün bunları planlarken güvenebileceği tek kişi Evey'dir.

Filmdeki oyunculuklara baktığımızda, bütün film boyunca yüzünde bir maske olan Hugo Weaving'in yüz ifadelerinden yoksun olmasına rağmen çok başarılı bir performans sergilediğini, gerek sesinden gerekse vücut hareketlerinden anlayabiliyoruz. Sadece sesiyle bile, heyecan verici ve bir o kadar da kasvetli bir karaktere can veriyor. Evey rolündeki Natalie Portman ise düzeyli performansıyla V'nin sıradışılığını bir nebze de olsun dengeliyor.




Favorite Quote :

v: voila! in view, a humble vaudevillian veteran, cast vicariously as both victim and villain by the vicissitudes of fate. this visage, no mere veneer of vanity, is it vestige of the vox populi, now vacant, vanished. however, this valorous visitation of a by-gone vexation, stands vivified, and has vowed to vanquish these venal and virulent vermin vanguarding vice and vouchsafing the violently vicious and voracious violation of volition. the only verdict is vengeance; a vendetta, held as a votive, not in vain, for the value and veracity of such shall one day vindicate the vigilant and the virtuous. verily, this vichyssoise of verbiage veers most verbose so let me simply add that it's my very good honor to meet you, and you may call me v.

evey hammond: are you like a crazy person?

v: i'm quite sure they will say so.

IMDB

Hiç yorum yok: