12.07.2013

..: Drive (2011) :..


Sessiz, mimiksiz ama bir o kadar da tehlikeli. Los Angeles sokaklarında isimsiz bir sürücünün hikâyesi...
1996 yılında Pusher’ı, 2003 yılında Fear X’i, 2008 yılında da Michael Peterson’ın gerçek yaşam öyküsünden uyarlanan Bronson’ı çeken Danimarkalı yönetmen Nicolas Winding Refn karşımıza bu sefer James Sallis’in romanından Hossein Amini tarafından uyarlanan cool’luğun sınırlarını zorlayan bir sürücünün hikayesiyle çıkıyor. Başrollerde de Ryan Gosling, Carey Mulligan, Bryan Cranston, Albert Brooks ve Ron Perlman yer alıyor.

KONU
Drive, gündüzleri araba tamirciliği ve Hollywood filmlerindeki araba kovalamacalarında dublörlük yapan, geceleri ise organize soygunların sürücüsü olan isimsiz bir karakterin gerçek anlamda kimliğini oluşturma hikayesi. Bu pek konuşmayan, gerekmedikçe gözünü bile kırpmayan, sırtından akrep işlemeli ceketini hiç çıkarmayan Sürücü’müzün yasa dışı hayatı, güzel komşusu Irene’in hapisteki kocasına yardım etmeyi kabul etmesiyle daha da tehlikeli bir hâl alır. Artık Los Angeles’ın en tehlikeli adamlarının hedefindedir. Bu noktadan sonra hem kendi hayatını, hem de Irene ve oğlunun hayatını kurtarmak için tek çaresi vardır. En iyi bildiği şeyi yapmak: Otomobil sürmek...

NEDEN İZLEMELİ?
- 60’lı yılların Eastwood’una, 70’li yılların McQueen’ine benzeyen gizemli sürücüye hayat veren Ryan Gosling’i en karizmatik performansında görmek için.
- Hem otomobile ilgisi hem ehliyeti bile olmayan, hatta Los Angeles hakkında da hiçbir şey bilmediği için zamanının büyük bir kısmını şehri tanımak için Ryan Gosling ile birlikte geçiren Refn’in bir an bile teklemeyen yönetmenliği için.
- Filmin başında çalan ve editör Mat Newman tarafından önerilen, 80’ler havasını sonuna kadar yansıtan Kavinsky imzalı Nightcall parçası için.
- Doğru müzik ve ışık kullanımları, karakterlerin aceleleri yokmuşçasına yavaş, dingin hareketleri sayesinde oluşan sofistike havası için.
- Ryan Gosling ve Carey Mulligan’ın sahnelerde karakterlerinin ruh hâllerini daha ön planda tutmak istemesi sonucu replikleri söylemeyi redderek ortaya çıkardıkları uzun sessizliklerde kaybolmak için.

FİLM HAKKINDA AZ BİLİNEN GERÇEKLER
- Sürücü rolü için ilk başta Hugh Jackman düşünülüyordu, sonradan onun yerine Gosling seçildi.
- Yönetmen koltuğu için ilk aday Neil Marshall'dı ancak Nicolas Winding Refn’de karar kılındı. Gosling’i proje için seçen de Refn oldu.
- Ryan Gosling rolüne hazırlanırken filmde kullandığı 1973 model Chevy Malibu’yu kendi tamir etti.
- Ryan Gosling’in filmde giydiği ceketin arkasında bir akrep motifi bulunuyor. Gosling 12 Kasım 1980 doğumlu bir akrep burcu.
- Filmde Ryan Gosling’in canlandırdığı karakterin adı hiç söylenmiyor. Film boyunca kendisine ya “Evlat” ya da “Sürücü” deniyor. Filmin bitiş jeneriğinde bile karakter “Sürücü” olarak belirtiliyor.
- Filmde “Akrep ve Kurbağa” hikayesine gönderme yapılıyor. Fabla göre kurbağa akrebi nehrin diğer ucuna taşımayı kabul ediyor. Akrep doğasında olduğunu söyleyerek kurbağayı ısırıyor ve ikisi de boğuluyor. Sürücü kurbağa gibi görülebilir. Arabasında suçluları taşıyor ve sonunda onların zararlı dünyalarının içine sürükleniyor. Sürücü’nün ceketinin arkasında akrep işlemesi bulunuyor.

BU FİLMİ SEVEN BUNLARI DA SEVER

- The Driver
- Thief
- Taxi Driver
- The French Connection
- Ronin

Hiç yorum yok: