10.05.2013

..: Vanilla Sky (2001) :..


Bazen gerçekler o kadar acıdır ki, rüyalarda yaşamak daha güzel gelir.

Mar adentro (İçimdeki Deniz) ve The Others (Diğerleri) gibi unutulmaz filmlerin senarist ve yönetmeni Alejandro Amenábar'ın Mateo Gil ve Cameron Crowe’un birlikte yazdığı ve yönetmen koltuğunda yine Cameron Crowe’un oturduğu Vanilla Sky, Amenábar’ın 1997 yılında yaptığı Abre los ojos (Aç Gözünü) adlı filmin yeniden çevrimi.
Başrollerde Abre los ojos’ta da aynı (Sofia) karakteri canlandıran Penélope Cruz ile Tom Cruise, Cameron Diaz, Kurt Russell ve Jason Lee yer alıyor.

KONU
Paranın satın alabileceği her şeye sahip, yakışıklı, zengin, karizmatik, New York’lu genç yayıncı David’in hayatı dışarıdan bakıldığında mükemmel görünse de problemleri vardır. Kendisi için hazırlanan doğum günü partisinde arkadaşı Brian ile birlikte gelen Sofia’ya ilk görüşte aşık olur. Ancak Sofia ile tanıştıktan sonra yapacağı bir hata hem Sofia’yı kaybetmesine hem de hayatının oldukça karmaşık bir hâl almasına yol açacaktır. Bir yandan Sofia’ya tekrardan ulaşmaya çalışan David, diğer yandan da gerçekle rüya arasında gidip geldiği bu yeni hayatla büyük bir mücadele içine girecektir.

NEDEN İZLEMELİ?
- Tom Cruise’un bilgisayarda yapılmış gibi görünen ancak özel izin alınıp bir pazar günü üç saatliğine trafiğe ve yayalara kapatılarak boşaltılan Times Meydanı’nda dolaştığı efsanevi açılış sahnesini görebilmek için.
- Yaşanmak istenen ve yaşanamayanlarla dolu hayatların özeti niteliğinde olduğu için.
- Film biterken çalan Paul McCartney’in özellikle bu film için bestelediği ve 2002 yılında En İyi Orijinal Şarkı dalında Oscar Ödülüne aday gösterilen aynı adlı (Vanilla Sky) şarkısı için.
- Steven Spielberg’ü misafir oyuncu olarak David’in doğum günü partisi sahnesinde kısa bir süre de olsa görebilmek için.
- Cameron Diaz’dan daha da nefret etmek için.

FİLM HAKKINDA AZ BİLİNEN GERÇEKLER
- Filmin ismi David karakterinin yatak odasındaki “Seine at Argeteuil” adlı Monet tablosundan geliyor. Filmdeki birçok sahnede de gökyüzünün rengi bu tablodaki gibi vanilya renginde.
- Michael Keaton, Harrison Ford ve Alec Baldwin'in de düşünüldüğü Dr. Curtis rolü için teklif götürülen Kurt Russell, senaryoyu bile okumadan "Evet" dedi.
- Stüdyo, Cameron Crowe’dan 11 Eylül terör saldırılarından sonra özel efektler kullanarak bazı sahnelerden Dünya Ticaret Merkezi’nin kaldırılmasını istedi. Ancak Crowe bunu yapmadı ve bazı New York sahnelerinde bu görüntüler yer aldı.
- Filmin soundtrack albümünde yer alan “I Fall Apart” parçasını Cameron Diaz seslendirdi. Hatta filmin sonundaki yazılarda şarkıyı söyleyen isim olarak da Diaz'ın canlandırdığı Julianna Gianni’nin adı kullanıldı.
- Cameron Crowe ve Tom Cruise, efsane yönetmen Billy Wilder’ın da filmde kısa bir rolde de olsa gözükmesi için onu ünlü yönetmeni ikna etmeye çalıştı ancak bunu başaramadı. Bill Wilder bundan bir yıl sonra 2002’de hayatını kaybetti.
- Tom Cruise eşi Nicole Kidman’dan ayrıldığını bu filmi yaparken basına duyurdu. Hatta basına duyurmadan önce haberi ilk olarak film ekibiyle paylaştı.

BU FİLMİ SEVEN BUNLARI DA SEVER
- Abre los ojos
- Eternal Sunsine of the Spotless Mind
- The Fountain
- Violanchelo
- Solaris
- Jacob's Ladder

Hiç yorum yok: