17.05.2013

..: Das Boot (1981) :..


Savaş ve hayat kadar birbirinin içinde ve zıt iki kavramı iki buçuk saate sığdırarak ait olduğu türü şekillendiren bir yapım.

Bir askerin asla sorgulamaması gereken şeyleri, tabii ki sinema sorgulayabilir. 1981 doğumlu Das Boot, savaşı sorgulayan ilk film değil belki ama dev efektli cephe filmlerinin sergilemeyi beceremediği savaş psikolojisini su altındaki birkaç metrekareye başarıyla sığdırabilen cesur bir iş.
Lothar-Günther Buchheim’in 1973'te kaleme aldığı aynı adlı romanından uyarlanan filmin yönetmenliğini ve senaristliğini Troy'dan (Truva) tanıdığımız Wolfgang Peterson yapıyor. Başrollerde ise Jürgen Prochnow, Herbert Grönemeyer ve Klaus Wennemann var.

KONU
İkinci Dünya Savaşı sırasında görev yapan U-96 tipi bir Alman denizaltısı, özel bir operasyon dahilinde İngiliz savunmasını yok etmeye gider. Gemide görevli personel haricinde, denizaltında yaşananları kaydetmek için bir subay da bulunmaktadır. Hedefine yaklaştığı sırada beklenmedik bir İngiliz atağı sonucunda kapana kısılır. Bir yandan bu zor durumdan kurtulmaya çalışan mürettebat, bir yandan kendini çetin bir can pazarı içerisinde bulur.

NEDEN İZLEMELİ?
- Sizi gerçekten de denizaltındaymışsınız gibi hissettirecek gerçekçi ve klostrofobik atmosferi için.
- Savaşın kan ve gürültüsü yerine askerlerin psikolojilerine yoğunlaştığı ve bu insani yönüyle benzer temalı filmlerden ayrıldığı için.
- Denizaltıdaki askerlerin İngiliz gemilerini ararken hep bir ağızdan söyledikleri İngilizce şarkı sahnesi için.
- En İyi Yönetmen, En İyi Uyarlama Senaryo, En İyi Görüntü Yönetmeni gibi dallar dahil tam altı dalda Oscar adaylığı aldığı için.
- 2010 yılında Empire dergisi tarafından “Dünya Sinemasının En İyi 100 Filmi” arasında 25. sırada yer aldığı için.

FİLM HAKKINDA AZ BİLİNEN GERÇEKLER

- Filmin yapım aşaması yaklaşık iki yıl sürdü. Filmin büyük bölümü, aktörlerin görünüşlerinde fazla bir değişiklik olmaması ve gerçekçiliğin kaybolmaması için bir yıl içinde tamamlandı.
- Film için hazırlanan denizaltı modelleri Raider of the Lost Ark filminde de kullanıldı.
- Denizaltı mürettebatının soluk benizli görünmesi ve gerçekten de bir denizaltı görevinde olduğu hissinin yaratılabilmesi için çekimler boyunca ekiptekiler güneş ışığına çıkmadı.
- Filmin büyük çoğunluğu Münih yakınlarındaki Geiselgasteig’da çekildi.
- La Rochelle bar sahnesinde Thomsen rolünü canlandıran Otto Sander gerçekten de sarhoştu.
- Almanca çekilen filmde tüm ana karakterleri canlandıran aktörler İngilizce konuşabiliyordu. Bu yüzden filmin Amerika’da ve İngiltere’de yayınlanacak İngilizce versiyonunda oyuncular İngilizce seslendirmeleri kendileri yaptı.
- Kameralardan ve denizaltının içindeki seslerden dolayı film sessiz çekildi ve Almanca ve İngilizce diyaloglar sonradan seslendirildi.
- Film Alman-Amerikan ortak yapımı olarak planlandığı yıllarda kaptan Henrich Lehmann- Willenbrock rolü için Robert Redford ve Paul Newman düşünüldü.

BU FİLMİ SEVEN BUNLARI DA SEVER
- U-571
- The Hunt for Red October
- Crimson Tide
- Run Silent, Run Deep
- The Enemy Below
- Lebanon
- Last Resort (TV dizisi)

Hiç yorum yok: