12.04.2013

..: Diarios de motocicleta / The Motorcycle Diaries (2004) :..


Amaçsızca gezmek pek çokları için uzak bir hayaldir. Ama beraberinde getirecekleri hayal ettiklerinizden bile fazlası olabilir.

Diarios de motocicleta (The Motorcycle Diaries), sadece bir yol filmi ya da biyografi değil. İzleyeni yıllar sonra Che'ye dönüşecek genç adamla tanıştıran ve onu olgunlaştıran sürece tanık eden bedava bir Güney Amerika bileti...
Che Guevara’nın günlüklerinden yola çıkarak, yol arkadaşı Alberto Granado'nun yazdığı kitaptan uyarlanan filmin yönetmen koltuğunda Central Do Brasil ile Oscar’a aday gösterilen Brezilyalı yönetmen Walter Salles var. Başrollerde ise Che'ye hayat veren Meksikalı aktör Gael García Bernal ile Granado'yu canlandıran Rodrigo De la Serna yer alıyor.

KONU
1950’li yılların başlarında, 23 yaşındaki Ernesto Guevara de la Serna ile arkadaşı Alberto Granada, Güney Amerika’yı gezmek için Arjantin’in başkenti Buenos Aires’ten bir motosikletle yola çıkar. Bir süre sonra arızalanan motosikletleri yüzünden, yolculuklarına otostop çekerek devam eden bu iki arkadaş, artık yerel halkla da iç içedir. Halka daha da yakınlaşan ikili, Latin Amerika’nın düşlediklerinden çok daha farklı bir yer olduğunu kısa bir zaman sonra fark edecektir. Kıtada yaşanan acılar, adaletsizlikler, yolsuzluklar, yolculukları boyunca görüp yaşadıkları onları ziyadesiyle değiştirecektir. Eğlenmek, yeni yerler görmek için çıktıkları bu macera sadece bu iki genci değil, ileride birçok ulusun da kaderini etkileyecektir.

NEDEN İZLENMELİ?
- Che Guevara’nın gençlik yıllarında yaşadıklarına, geçirdiği değişim sürecine, “Artık ben, ben değilim.” demesine şahit olmak için.
- Bir devrimcinin yaşadığı değişim sürecinin yanında iki dostun hikayesini bizlerle paylaştığı için.
- İnsana film izlediğini unutturan gerçekçiliği ve samimiyeti için.
- Che Guevara’nın yapmış olduğu yolculuğun gerçek rotasını takip ederek Arjantin, Şili, Peru, Kolombiya ve Venezuela’da çekilen eşsiz görüntüler için.
- Her notasıyla adeta kalbinize işleyen müzikleri, 2005 yılında En İyi Şarkı Oscar Ödülü alan “Al Otro Lado Del Río” parçası ve özellikle de filmin sonunda çalan ve boğazınızı düğümleyen Gustavo Santaolalla'nın muhteşem eseri "De usuahia a la quiaca" için.
- Yıllar boyunca aklınızdan çıkaramayacağınız finali için.

FİLM HAKKINDA AZ BİLİNEN GERÇEKLER
- Ernesto ve Alberto’nun Chuquicamata madenine gittikleri sahnede bir görevli onlara “Burası turistlik yer değil.” diye bağırır. Orası artık turistik bir yer.
- Alberto Granado, filmin bazı sahnelerinde teknik danışmanlık yapmak için ekiple birlikte Temuco’da bulundu.
- Filmde kilometre sayacı Buenos Aires’te başlıyor. Kitapta ise Guevara’nın kilometre sayacı Alberto Granado’nun Buenos Aires’ten 600 km uzakta, Cordoba’daki evinde başlıyor.

BU FİLMİ SEVEN BUNLARI DA SEVER
- Che: Part One
- Che: Part Two
- Into The Wild
- Gerry
- On The Road
- Y tu Mama También

Hiç yorum yok: