22.02.2013

..: Identity (2003) :..


2003 yapımı Identity (Kimlik) psikolojik gerilim sevenler için bulunmaz bir nimet niteliğinde: Tek mekan, 10 kişi, bir katil...


Milan Kundera "İktidar sizi nereden yaralarsa orası kimliğiniz olur" der. Identity'nin kimliğe bakışı farklı bir yerden, sonu şaşırtmacalı... Başrollerde John Cusack, Ray Liotta, Amanda Peet, John Hawkes, Pruitt Taylor Vince; yönetmen, Amerikan bağımsız sinemasının dikkat çekici isimlerinden James Mangold.

KONU
Büyük bir kasırganın çıkması sonucu farklı dertlerden muzdarip ve daha önce birbirini görmemiş 10 kişi bir otele sığınır. Dış dünyayla tüm iletişimlerini kaybettikleri bu yerde seri cinayetlerin başlaması gerilimi doruğa çıkarır. Aralarından biri katildir ama hangisi?

NEDEN İZLENMELİ?
- Film boyunca usanmadan "Katil kim?" sorusunu sordururken bir an olsun düşmeyen temposu ve başarılı kurgusu için.
- Diyaloglarda karşımıza çıkan, polisiyenin kraliçesi Agatha Christie göndermeleri için.

- 2002'de Oscar kazanan Adaptation'da Charlie Kaufman'ın kardeşine bahsettiği fikre benzerliği için. (Adaptation filminde Kaufman kardeşine Identity'e benzer bir film senaryosundan bahsediyor.)
- Filmin açılışı ve birkaç yerinde de duyduğumuz Hughes Mearns’e ait “Merdivenden çıkarken / Orada olmayan bir adam gördüm / Bugün de orada değildi / Keşke, keşke gitseydi” dizelerine sahip ürkütücü şiirin sırrına vakıf olabilmek için.
- Filmin sonundaki sürprize şahitlik edebilmek için.

BU FİLMİ SEVEN BUNLARI DA SEVER
- Psycho
- Shutter Island
- Ten Little Indians
- Angel Heart
- Memento
- Never Talk to Strangers

Hiç yorum yok: