15.02.2013

..: 12 Monkeys (1995) :..



"Zamanda yolculuk" denince aklınıza sadece Geleceğe Dönüş serisi geliyorsa, sizi bir de bu temaya ölümcül bir virüs ve insanlığı gelecekte bekleyen tehlikeleri de katan 12 Monkeys’i izlemeye davet edelim.


Yönetmen koltuğunda Monty Python'ın babası Terry Gilliam, başrollerde ise sadece bu usta isimle çalışabilmek için ücretlerini düşüren Bruce Willis, Brad Pitt ve Madeleine Stowe... Mitolojiden psikolojiye, kişinin geleceğe dair başkalarını uyarmasına ve doğruyu söylemesine rağmen kimseyi kendine inandıramaması durumu olarak geçen ve Terminator'dan Cassandra's Dream'e defalarca beyaz perdeye aktarılan Cassandra Kompleksi'nin belki de en etkili uyarlaması 12 Monkeys.

KONU
Sene 2035, nüfusun sadece yüzde biri hayatta ve kendilerini soylarını tüketen gizemli virüsten koruyabilmek için yeraltındalar. Virüsün yok etmek için tek bir çare (zaman yolculuğu) ve bir gönüllü (eski mahkum James Cole) var. Ancak Cole yanlışlıkla 1996 yerine 1990'a gönderilir ve kendini bir akıl hastanesinde bulursa neler olur? Dünya nasıl kurtulur?

NEDEN İZLEMELİ?

- Zaman yolculuğu anlatan birçok filme rağmen "zamanda kusursuz kurgu"yu yakaladığı için.
- Terry Gilliam’ın The Fisher King'in (Balıkçı Kral) oyuncu seçmelerinde tanıştığı ancak başrolü Jeff Bridges’e kaptıran Bruce Willis’in ironik bir biçimde bu kez onun rolünü elinden aldığı film olduğu için.
- Johnny Depp'in de adının geçtiği Jeffrey Goines rolü uğruna akıl hastanesinde zaman geçirdiği de söylenen Brad Pitt’in muhteşem oyunculuğuna tanık olmak için.
- Filme esin kaynağı olan 1962 yapımı siyah beyaz, tamamı fotoğraf görüntülerinden oluşan La jetée'ye saygı duruşu için.
- Vertigo'lu ve sarı peruklu Hitchcock göndermeleri için.
- Filmin sonunda çalan manidar “What a Wonderful World” (Ne mükemmel bir dünya) için.
-Stüdyolarla devamlı surette problemler yaşayan Terry Gilliam'ın yaşanacak her şeye bir şahit istemesi yüzünden The Hamster Factor adlı belgeseli doğurduğu için.

BU FİLMİ SEVEN BUNLARI DA SEVER
- Children of Men
- The Man Who Fell To Earth
- The Andromeda Strain
- Brazil
- Possible Worlds
- Contagion
- Blade Runner

Hiç yorum yok: