1.06.2011

..: Kokuhaku / Confessions (2010) :..


İntikam, en sevdiğimiz türdeki hikayelerin merkezinde olan bir unsurdur. Bazen üzüntüler sonucu ortaya çıkan tepkiler, insanların psikopatca şeyler yapmasına, hatta daha da ileri gitmesine sebep olur. Tetsuya Nakashima'nın "Kokuhaku / Confessions" adlı filmi hiç kuşkusuz bir intikam filmi, ancak yapısı ve hikayenin işlenişi bildiğimiz intikam filmlerinden çok daha farklı. Nakashima filminde bilindik intikam temalarının yanında, olaylara farklı perspektiflerden de bakmayı seçmiş ve insanın büyük bir trajedi karşısında göstereceği tepkiyi izleyiciye sunmada daha farklı bir yol izlemiş.




"Kokuhaku / Confessions", Moriguchi adında bir lise öğretmeninin sınıfındaki öğrencilere süt kutuları dağıtmasıyla başlıyor. Moriguchi bu arada, artık öğretmenliğe devam etmeyeceğini anlatıyor öğrencilerine. Gayet sakin bir şekilde konuşmasına devam ederken, bir süre sonra kızı Minami'nin ölümünün önceleri bir kaza olduğunu düşündüğünü, ama daha sonrasında sınıfındaki iki öğrenci tarafından cinayete kurban gittiğini söylüyor. Moriguchi bu öğrencilerin kim olduğunu belirtmiyor; onlara "Öğrenci A" ve "Öğrenci B" diyor. Bu öğrenciler Japonya'daki yasalar doğrultusunda, 14 yaşın altında oldukları için sebep oldukları ölümden sorumlu tutulamıyor. Bu yüzden de öğretmen Moriguchi onları polise teslim etmek yerine çok daha ürkütücü bir intikam planı hazırlamayı tercih ediyor. İşte bu intikam planına da, daha ilk sahneden gördüğümüz sütlerle başlıyor. İnsanın asıl kanını donduran açıklamayı da hemen bunun ardından duyuyoruz. Bu iki öğrencinin az önce içtikleri sütlere, kızının HIV virüsü taşıyan babasının kanını kattığını açıklıyor. İşte bu noktadan sonra geri dönülemez bir intikam oyunu başlamış oluyor.

Film boyunca filmin adından da anlaşılacağı gibi, çeşitli karakterlerin itiraflarına tanık olmaya başlıyoruz. Film öylesine başarılı kurgulanmış ki, her bir katmana indikçe konudan kopmadan, karakterlerin profillerini de detaylı bir şekilde görmüş oluyoruz. Aslen Minato Kanae'nin romanından uyarlanmış olan filmin başarılı senaryosunun yanında, teknik anlamda da kaliteli olmasını sağlayan, hiç şüphesiz ki sahnelerde kullanılan müzikler. Film boyunca Boris, Rodiohead, The XX'den oldukça kaliteli şarkılar duymak mümkün. Yer yer kullanılan Slow motion tekniği sayesinde de detaylanan görüntüler, doğru sonuca ulaşmış ve zamanı durdurabilme hissini perdeye çok iyi yansıtmış. Hikaye ilerledikçe lise öğrencilerinin içindeki şiddeti bize sunmakla birlikte, intikam ve adaletler kavramlarını da sorgulamamızı sağlıyor.

Gençlerin başarılı oyunculukları sayesinde inandırıcılığın üst seviyede olduğu film, Japonya'da yakaladığı gişe başarısının yanında, 83. Akademi ödüllerinde de yabancı film dalında aday adayı gösterilmiş. Her bir itiraf ile sonuca bir adım daha yaklaşan "Kokuhaku / Confessions", final sahnesiyle de psikolojik gerilim sevenleri oldukça tatmin edecek türden bir yapım. Öğretmenin intikam planının sonucunu gördüğünüzde, yüzünüzü naif bir gülümsemenin kaplaması da cabası.

Meraklısına Soundtrack List:

1. MILK/ SHIBUYA TAKESHI
2. LAST FLOWERS/ Radiohead
3. NIJI GA HAJIMARU TOKI/ Boris
4. GLOOMY/ cokiyu
5. PIANO CONCERTO NO.5/ SHIBUYA KEIICHIRO
6. MY MACHINE/ Boris
7. RIVER/ AKB48
8. DANPEN-BIT-/ Boris
9. WHEN THE OWL SLEEPS/ PoPoyans
10. THE MEETING PLACE/ YAKUSHIMARU ETSUKO & NAGAI SEIICHI
11. FANTASY/ The xx
12. NIJIMU ZANZOU/ Boris
13. SEE THE SUN/ cokiyu
14. PECULIARITIES/ Curly Giraffe
15. THAT`S THE WAY (I LIKE IT)/ Y.S. & The Sunshine Band
16. FEEDBACKER/ Boris
17. LONG LONG AGO/ Choir
18. KETSUBETSU/ Boris
19. LARGO/ SHIBUYA KEIICHIRO



Hiç yorum yok: