7.11.2012

..: Chinatown (1974) :..


Çin Mahallesi'nde Polanski rehberliğinde gerilim ve karanlık dolu bir tura ne dersiniz?

Orijinal senaryosu 180 sayfa olduğu söylenen ve Roman Polanski’nin en iyi filmlerinden biri olan Chinatown, başrollerinde Jack Nicholson ve Faye Dunaway’in yer aldığı, birçok eleştirmenin ve neredeyse tüm film sitelerinin en iyi filmler listesinde üst sıralarda yer alan, insanları beklemedikleri türde bir sonla şaşırtan, ne zaman izlenirse izlensin aynı şekilde tat verebilmeyi başaran başyapıtlardan...
Robert Towne'ın senaryoyu baştan beri Jack Nicholson'ın oynayacağını düşünerek ve bir üçleme fikriyle yazdığı film, Faye Dunaway ve Roman Polanski arasında saç yolmayla biten bir gerilime ev sahipliği yapması kadar Polanski ve Towne'nın kavgalarıyla da meşhur.

KONU
Ida Sessions, Jake Gittes’in dedektiflik bürosuna giderek kendisini sular idaresi başmühendisi olan Hollis Mulwray’in eşi Evelyn olarak tanıtır ve eşinin kendisini aldattığından şüphelendiğini söyleyerek Gittes’ten onu takip etmesini ister. İşi kabul eden Gittes, Mulwray’in bir kadınla birlikte olduğunu kısa sürede kanıtlar. Ancak sonrasında olayların sadece bu aldatma mevzusundan ibaret olmadığı anlaşılacak ve Gittes kendini bir anda çok daha karışık olayların içinde bulacaktır.

NEDEN İZLEMELİSİNİZ?
- Filmin yönetmenliğini yapan Roman Polanski’yi küçük bir rolde de olsa görebilmek için.
- Sinema tarihinin en akılda kalıcı ve tahminlerden uzak sonlarından birini görmek için.
- Roman Polanski’nin Amerika’da çektiği son filmi olduğu için.
- 2007’de Amerikan Film Enstitüsü tarafından Gelmiş Geçmiş En İyi Filmler arasında 21'inci sırada, Entertaintment Weekly'nin gelmiş geçmiş en iyi filmler listesinde de 4'üncü sırada kendine yer bulduğu için.
- Jack Nicholson’ın kendisine teklif edilen tüm dedektiflik rollerini reddedip oynadığı tek dedektif rolü olan Jake Gittes’i izleyebilmek için.
- Aynı sene Oscar ödüllerinde The Godfather 2 ile yarışıp ona rağmen En İyi Senaryo Oscar'ını kapabildiği için.
- Ünlü yönetmen John Huston’un kötü adam rolünü eşsiz bir şekilde canlandırdığına tanık olmak için.

BU FİLMİ SEVEN BUNLARI DA SEVER

- L.A. Confidental
- Mystic River
- Touch Of Evil
- The Black Dahlia
- Double Indemnity

Hiç yorum yok: