15.07.2011

..: En İyi 30 Hayatta Kalma Filmi :..

Doğada Geçen Hayatta Kalma Filmleri

Into The Wild (2007)


Christopher McCandless üniversiteden mezun olduktan hemen sonra iş, aile ve sorumluluk gibi ağırlıkları geride bırakıyor. Bütün parasını yakıyor ve Alaska'da doğa ile birebir yaşamak için yola koyuluyor.

127 Hours (2010)


Yaşanmış gerçek iç burkan bir olaya dayanan 127 Saat, Oscarlı yönetmen Danny Boyle'un 'Slumdog Millionaire'den sonraki çalışması. Genç dağcı Aron Ralston, kimseye haber vermeden çıktığı yolculuğunda Utah yakınlarında Moab bölgesinde büyük bir kaya parçasının arasına sıkışır. 5 gün boyunca hayatta kalmak için elinden geleni yapan Aron'ı oradan kurtaracak kimse yoktur. Tek çaresi yine kendisidir...

Alive (1993)


Uçak kazası sonucu And Dağlarına düşen Uruguay takımının başından geçen gerçek hikayeleri anlatır. Hikaye zamanında manşetlere, kazazedelerin hayatta kalabilmek için birbirlerini yemeleriyle geçmişti.

The Snow Walker (2003)


Bir çiftin uçak kazası sonucu Alaska'nın vahşi ortamına düşerek, medeniyetten kilometrelerce uzakta verdikleri yaşam mücadelesini anlatıyor.

Jeremiah Johnson (1972)


Jeremiah Johnson batının yalnız adamı. Dağların ve sert yaşam koşullarının güçlü mücadele adamı. Dağlarda yaşamayı kendi seçen ve bu konuda bir dağ adamından eğitim alan Johnson, arzuladığı münzevi yaşamı kurmayı başaramıyor ve uygarlığın sert ilişkilerinden kurtulamıyor.


Denizde Geçen Hayatta Kalma Filmleri

Cast Away (2000)

Bir adam düşünün... Ömrü boyunca modern kent çevresinde yaşamış; 747’lerle dünyayı dolaşmış ve sürekli bilgisayar ortamında çalışarak yaşamını sürdürmüş. Ve bir gün bindiği uçak denize düşünce Fiji’de ıssız bir adada dört yıl tek başına yaşamak zorunda kalmış.

Adada tek başına yaşayan bu adamın bilinç düzeyi tümüyle değişir mi yoksa modern dünyaya dönünce yine aynı kişi mi olur? Hayatının dönüm noktası olan bu olay yaşanmadan evvel sadece işine gömülü bir hayat sürdüren, kız arkadaşı dahil çevresinde sevdiği herkesi ihmal eden bu adam için eski hayatını sürdürmek mümkün olacakmıdır? Yoksa önünde yepyeni bir hayat mı durmaktadır?

Shackleton (2002)


1914 yılında Antarktika'dan dönen Sör Ernest Shackleton'un gerçek hayat maceralarını anlatan bu film, gelmiş geçmiş en muhteşem hayatta kalma mücadelesi filmlerindendir.

Lord Of The Flies (1963)


Hiçbir yetişkinin hayatta kalmadığı bir uçak kazası sonrasında ıssız bir adaya düşen bir grup küçük çocuk, kendi küçük topluluklarıyla hayatta kalma savaşı verirler. Fakat çocuklar ister istemez iki gruba ayrılmışlardır: Ralph'ın başında olduğu bir grup sığınak yapmak ve yiyecek toplamak isterken, Jack'in grubu eğlenmek ve avlanmak isterler.

Bu grup ayrılığı Ralph ve Jack arasında acı bir rekabeti başlatır. Aralarında gelişen bu düşmanlık da sonunda onları kanlı ve korkutucu bir noktaya getirir.

Zombi - Kıyamet Günü Temalı Hayatta Kalma Filmleri

I Am Legend (2007)


Robert Neville çok başarılı bir bilim adamıdır, ama o bile tedavi edilemeyen, insan yapımı o korkunç virüsü kontrol altına alamamıştır. Her nasılsa virüse bağışıklık gösteren Neville, New York şehrinden, hatta belki dünyadan arta kalan yerde, hayatta kalmış tek insandır. Neville üç yıl boyunca inancını yitirmeden her gün telsiz mesajı göndererek, umutsuz bir şekilde, hayatta kalmış başka insanlar bulmaya çalışır. Ama yalnız değildir.

Belki de insanoğlunun son ve en iyi umudu olan Neville'i ayakta tutan tek şey kendine düşen görevi yerine getirme arzusudur: Kendi kanını kullanarak virüsün etkilerini tersine çevirecek bir tedavi bulmak. Ama karşısındakilere karşı sayıca az olduğunu bilmektedir? ve zamanı da hızla tükenmektedir.

The Last Man On Earth (1964)


Dünya çapında bir salgın hastalık tüm insanların ölümüne yol açarken hayatta kalan tek kişi yıllar önce Orta Amerika 'da iken bilinmedik bir şekilde bu enfeksiyona direnç kazanmış olan Dr. Robert Morgan (Vincent Price)'dır.Ancak görünüşte bu böyledir.Gece bastırınca salgından ölen kurbanlar mezarlarından kalkarak kan içici birer vampire dönüşmüş olarak ortaya çıkarlar.

Dawn Of The Dead (1978)


George A. Romero’nun Zombi üçlemesinin ikinci filmi olan Ölülerin Şafağı, serinin ilk filmi olan Yaşayan Ölülerin Gecesi’nin bıraktığı yerden devam ediyor. Philadelphia özel polis gücünden iki memur, Peter ve Roger, et yiyen zombiler tarafından ele geçirilen bir apartmanı temizledikten sonra yakındaki bir televizyon istasyonuna sığınırlar. Burada tanıştıkları iki televizyoncuyu da yanlarına alarak helikopterle binadan kaçarak bir alışveriş merkezine ulaşırlar.

Erzak almak üzere kısa bir süre için uğradıkları alışveriş merkezinde hesapladıklarından daha fazla kalmaları gerekecektir, çünkü anlaşılmayan bir nedenle tüm zombiler bu binaya girmeye çalışmaktadır.

28 Days Later (2002)


İngilterede bulunan bir araştırma laboratuvarından yayılan ve kan yoluyla bulaşıp etkisini saniyeler içinde gösteren bir virüs ülkeyi tehdit etmeye başlar. Bunun için mücadele eden insanlar virüsle birlikte hastalığın etkisi altına giren insanlarla da mücadele etmek zorunda kalırlar.

Carriers (2008)


Ölümcül virüsten kaçmayı kafasına koyan Danny, kardeşi Brian, kız arkadaşı Bobby ve Danny'in okuldan arkadaşı Kate, Amerika Birleşik Devletleri'nin güneybatısı boyunca, güvenli bir yere ulaşmak için hızla yol alırlar. Çocukluğundan aklında kalan anılarına güvenen Danny, Meksika Körfezi'ndeki ıssız bir kumsalın gitmeyi deneyebilecekleri en iyi yer olduğuna grubu ikna etmiştir.

Yeni dünyalarının kuralları oldukça basittir; yan yollardan gitmek, her ne pahasına olursa olsun diğer insanlarla temastan kaçınmak. Ama dikkatsiz davranışları yolculuklarının uzamasına neden olmaya başlar; en az onlar kadar kendilerini korumaya çalışan, virüs bulaşmamış insanlarla veya umutsuzluk içinde yardım isteyen, virüs bulaşmış kişilerle karşılaştıkça, boş yollar ve kasabaların arasında çocukluk masumiyetleri yavaşça zayıflar.

Yolda geçirdikleri dört gün boyunca, bu dört kişilik grup hiçbir insanın yüzleşmek zorunda kalmaması gereken ahlaki kararlar vermek durumunda kalır. Karşılarındaki en büyük düşmanın insanlığı tehdit eden virüsün değil, iç dünyalarında su yüzüne çıkan karanlığın olduğunu keşfederler.


Kıyamet Temalı Hayatta Kalma Filmleri

The Book Of Eli (2010)


The Book of Eli’’ Distopik bir gelecekte geçen aksiyon / Gerilim türünde bir yapım. Filmde güneş patlaması sonrası kavrulmuş dünyada sağ kalanların yaşam mücadelesinde Eli (D.Washington) adlı bir adamın yok olmanın eşiğine gelen insanlığı kurtaracak olan bir kitabı koruma mücadelesini anlatıyor.

The Road (2009)


Kıyamet sonrası atmosferinde Amerika yangın yeridir. Bir baba ve oğlunun istikameti Amerika kıyılarıdır. Amerika’yı bir uçtan bir uca geçerken ellerindeki basit tüfekle yaşadıkları macerada esas problem zor hava koşullarında nereye gittiklerini bilmemeleri ve yollarına çıkan haydutlardır. Film bilim kurgu türünde olmasına rağmen Western türünde de öğeler taşımaktadır.

Waterworld (1995)


Kutuplardaki buzların eridiği geleceğin dünyasındayız. Heryer sularla kaplı. Ayak basacak kuru bir kara parçası bulmak imkansız. Hayatta kalmayı başarmış olan insanlar suların üzerine inşa ettikleri bir araya tutturulmuş çelik yığını şehirciklerde, ilkel yaşamlar sürüyorlar.

Şehirler genellikle ihtiyar heyetleri tarafından yönetiliyor ve karaların suyla kaplandığına değil, su tarafından süpürüldüğüne inanıyorlar. Kendisine İnfazcı diyen bir adam kanunu temsil ediyor. İnsanların en büyük korkusu ise yağmacı çeteleri.

Bu yağmacılardan kaçan Denizci küçük yelkenlisiyle bu şehirlerden birine varmayı başarır. İhtiyar heyeti Denizci’nin şehrin kadınlarını hamile bırakmasını ister. Oysa Denizci’nin aklında sadece, varlığına bir gün her nasılsa ulaşacağına inandığı son kara parçası vardır. Yağmacıların saldırısı bu insanların kaderini birleştirecektir.

The Postman (1997)


2013 yılının teknolojiden yoksun, düzeni altüst olmuş dünyasına tanık oluyoruz. Ordunun toplum üzerindeki tehdidi, beklenmeyen bir kahramanın ortaya çıkmasına kadar sürecektir...

Mad Max 2: The Road Warrior (1981)


Nükleer savaş sonrası harap ve bitap düşmüş Avustralya. İlk filmden hatırladığımız çılgın Max, ailesini kaybettikten sonra kendisini yollara vurmuştur. İnsanların ulaşımlarını sağlayacak petrol için yaşadığı bir bölgede çetelerin baskısı altında olan bir grubun yanına sığınır ve güvenliklerini sağlamaya çalışır.

Children Of Men (2005)


Takvimlerin 2027 yılını gösterdiği dünya üzerinde, nedeni çok anlaşılamayan olaylar yaşanmaktadır. Son dünyaya gelen bebeğin üzerinden 19 yıl geçmiştir ve insanlık artık üreyememek gibi bir çıkmazla karşı karşıyadır. Ülkelerin politik düzenlerini de etkileyen bir şekilde değişimler yaşanmasına neden olan bu durum, kendini olayların akışına bırakarak çöküşe giden insanların yanında, bu durumuun nedenlerini bulmaya çalışan mücadeleci insanları da yaratır.

Büyük Britanya, benimsediği askeri emperyalist yönetimi ile sınırları içinde herhangi bir kargaşa çıkmasını önleyen, bu nedenle de huzurun hala hüküm sürdüğü bir coğrafyadır. Buna karşılık, sınırlarında, bu ülkeye giriş yapmak isteyen bir dolu mültecinin dramı yaşanmaktadır.

Theo, tüm bu olaylardan kendini soyutlamış bir şekilde, geçmiş yaşantısının eylemci yapısına ters, büyük bir hiçliğin içinde yaşamaktadır. Artık eski bir eylemciden bir bürokrata dönüşmüştür. Fakat bir gün kaçırılarak kendisini, eski silah arkadaşı ve sevgilisi Julian’ın önünde bulur. Julian, mülteci hakları için mücadele eden gizli bir örgütün başıdır ve Theo’dan, bu mültecilerden biri olan Kee’nin tehlikesizce yurt dışına çıkabilmesi için gerekli olan kağıtları sağlamasını ister. Yardım teklifini kabul edip Kee ile birlikte yola çıkan Theo’nun, onun aslında bütün dünya için ne kadar önemli bir kişi olduğunu anlaması hiç de uzun zaman almayacaktır.

Reign Of Fire (2002)


Günümüz Londra’sında, bir inşaat mühendisi, farkında olmadan bir ejderhayı asırlar süren uykusundan uyandırır. O zaman 12 yaşında olan Quinn, annesinin yaptığı bu hatanın dünyanın sonunu getireceğini tahmin bile edemez.

20 yıl sonra, Quinn (Christian Bale), itfaiye şefi olarak hayatta kalmayı başaran bir grup insanı bu korkunç canavarların gazabından korumaya çalışmaktadır. Bu sırada gözükara bir Amerikalı maceracı olan Van Zan (Matthew McConaughey), ejderhaları öldürmenin yolunu bildiğini söyleyerek yüreklerine umut serper.


İstila - Savaş Temalı Hayatta Kalma Filmleri

Defiance (2008)


Üç Yahudi kardeş, Nazi işgali altındaki Polonya’dan hayatta kalabilmek için kaçmaya karar verirler. Yeni evleri başlangıçta uçsuz bucaksız bir orman olur ve buradaki Ruslarla birlikte kendilerine yeni yaşam alanları yaratırlar.

Behind Enemy Lines (2001)


Teğmen Chris Burnett başarılı bir savaş pilotudur. Bir görev uçuşu sırasında uçağı düşürülen genç teğmen kendisini amansız bir mücadelenin ortasında bulur. Peşine düşen düşman gizli polisi ve askerlerden kurtulmaya çalışan Burnett’i bu durumdan çıkarmaya çalışan tek kişi komutanı Reigart olur.

Rescue Dawn (2006)


Amerikan Hava Yolları’nda pilot olan Dieter Dengler, Vietnam Savaşı’nda bir uçuş sırasında vurularak düşürülür ve bir kampta esir olarak tutulur. Başka savaş esirlerinin de bulunduğu bu kamptan kaçmak için planlar yapan Dieter, her türlü tehlikeyi göze almıştır.


Dünyanın Sonu Temalı Hayatta Kalma Filmleri

The War Of The Worlds (1953)


Güney Kaliforniya’da küçük bir kasabanın yakınlarına bir göktaşı düşer. Kasaba sakinlerinin göktaşı sandıkları cismin, Mars’tan gelen istilacılara ait bir uzay gemisi olduğunu anlamaları uzun sürmez. Marslıların, Dünya’yı ele geçirmek üzere başlattıkları doğrudan saldırının karşısında hiç bir güç duramaz. Atom bombası bile, mantarımsı uzay gemileriyle şehirleri yakıp yıkarak geçen istilacılara karşı etkisizdir.

Cloverfield (2008)


Filmde New York'a düzenlenen bir canavar saldırısına tanıklık eden insanların öyküsü anlatılıyor.

The Day After Tomorrow (2004)


Dünya, doğanın gazabına uğramaktadır. Şiddetli kasırgalar Los Angeles’ı haritadan silmiş, Yeni Delhi karlar altına gömülmüş, Tokyo devasa dolu yağışıyla yıkılırken New York ani iklim değişikliği ile dev dalgaların tehditi altında kalmıştır. Bir iklim bilim uzmanı olan Jack Hall, dünyayı, küresel ısınmanın tetiklediği bu felaketten kurtarmak için çözüm arayışındadır.

Armageddon (1998)


New York’a zarar veren ufak meteor parçalarından sonra NASA dünyaya hızla yaklaşmakta olan büyük bir meteor tespit eder. Teksas büyüklüğündeki bu meteoru zararsız hale getirmek için bir plan yapılır. Meteora ulaşılacak ve 800 ft derinliğinde bir kazı yapılarak merkezine nükleer patlayıcı yerleştirilecek. İşin başına konunun uzmanı Harry Stamper getirilir. Harry 10 gün gibi kısa bir zamanda astronotları eğitemeyeceğini söyler ve göreve kendi ekibini dahil eder. Plan başarılı olursa meteor ikiye ayrılacak ve dünyanın iki yanından, zarar vermeden geçip uzaklaşacaktır.

2012 (2009)


2012, dünyanın sonunu getiren global bir felaketin ardından, kurtulanların kahramanca mücadelelerini anlatan destansı bir macera.

Asırlar önce, Mayalılar bize takvimlerini bıraktılar. Üstelik bu takvimin bir son günü vardı ve bunun anlamı açıktı. O günden beri, astrologlar onu keşfettiler, numeroloji uzmanları kehanet için takvimden şifreler çıkardılar, jeologlar dünyanın o zaman vadesinin dolacağını söylediler ve hatta hükümet bilimcileri bile dünyayı 2012'de bekleyen devasa çaplı afeti yadsıyamıyorlar. 2012 geldiğinde bileceğiz ki uyarıldık.

The Core (2001)


Dünyanın farklı bölgelerinde doğaüstü olaylar meydana gelmektedir. Yetkililer olayların nedenini araştırırlarken bilim adamlarından yardım alırlar. Jeofizikçi Dr. Josh Keyes, araştırmaları esnasında dünyanın merkezinde bir sorun tespit eder. İç katmanlarda yeralan çekirdeğin, dünyanın dönüşüne paralel olarak gerçekleşmesi gereken dönüşünde bir sorun vardır. Bunun doğal felaketlere sebep olarak kıyamete yol açabileceğini tespit eder.

Deep Impact (1997)


Küçük Leo Beidermann’ın teleskopuyla çektiği bir fotoğraf tüm Dünyayı ayağa kaldırır. Fotoğrafta bir kuyruklu yıldızın hızla Dünyaya yaklaşmakta olduğu görülmektedir.

Harekete geçen bilim adamları hemen bir uzay aracının kuyruklu yıldıza gidip, yaklaşmakta olan tehlikeyi bertaraf etmesi gerektiğini söylerler. Aracı komuta edecek olan kişi emekliye ayrılmış eski astronotlardan Spurgeon Keeney olacaktır.

Dünyanın sonu yaklaşmakta ve tüm insanlık çaresizce beklemektedir. Zamana karşı verilen mücadele, insanların mutlak ölüme karşı verdiği tepkiler yanında önemini yitirmektedir.

Kaynaklar:

4 yorum:

Batuhan Büyükgüzel dedi ki...

Gerçekten harika bir derleme olmuş.Elinize sağlık.

Bu yazıyı sizi kaynak göstererek kendi blogumda yayınlayabilir miyim acaba?

Misery dedi ki...

Tabii, yayınlayabilirsiniz. :) Çok teşekkür ederim.

Adsız dedi ki...

The Edge 1997 yapimi film onu unutmussun birader :D

Serkan MUTAN dedi ki...

çok güzel bir liste...ben de listemi paylaşmak isterim...

http://www.serkanmutan.com/2014/02/dogada-gecen-filmler.html

http://www.serkanmutan.com/2014/02/doga-filmleri.html