19.07.2013

..: Nineteen Eighty-Four (1984) :..



Gezi olayları sırasında sıkça gönderme yapılan ve ardından Duran Adam eylemlerinde eylemcilerin sıkça elinde gördüğümüz 1984'ün film adaptasyonu bu haftaki konuğumuz.

Gerçek ve kurgunun arasındaki çizginin transparana yaklaştığı günlerden geçerken 1984'ü anmamak olmazdı. İlk kez 8 Haziran 1949 yılında basılan, George Orwell’in çok satan romanından beyaz perdeye uyarlanan ve distopik filmlerin en önemlilerinden biri olarak kabul edilen yapımın yönetmen koltuğunda Michael Radford otururken, başrollerinde John Hurt, Richard Burton ve Suzanna Hamilton yer alıyor.
Orwell'ın komünizme karşı propoganda amacıyla CIA desteğiyle yazdığı iddiaları çok tartışılsa da, eser kıymetinden değer götürmemiş gözüküyor ki 21. yüzyıl uyarlaması da yolda. Noah Oppenheim’ın senaryosu için çalışmalara başladığı proje, Imagine Entertainment tarafından hayata geçirilecek.

KONU
Distopik bir gelecekte, Üçüncü Dünya Savaşı'nın henüz sonlandığı zamanlardayız. Dünyanın en büyük devleti Okyanusya, günümüz Londra’sının yerine kurulmuş durumda. Bu korku imparatorluğunda yaşayan herkes yönetimin buyurduğu her şeye harfiyen uymak zorunda. İnsanların kitap okuması hatta aşık olması bile yasak.
Hükümetin haberleşme ve sansür işlerinin yürütüldüğü bölümünde çalışan Winston Smith’in görevi ise tıpkı diğer çalışanlar gibi halkı türlü yalanlarla uyutmak ve sahte gerçeklikler yaratmaktır. Gün gelip Okyanusya’daki her şeyin kocaman bir yalandan ibaret olduğunu öğrendiğinde ise, vatanseverliğini ve tüm hayatını geçirdiği bu sahte dünyayı sorgulamak zorunda kalacaktır.

NEDEN İZLEMELİ?
- Özgürlük kavramını ve aslında ne kadar özgür olup olmadığımızı bize sorgulattığı için.
- Bu korkunç distopyanın özel hayatın hiçe sayıldığı, telefonların dinlendiği, sokak kameralarıyla izlendiğimiz, hatta sosyal medyada paylaştığımız fikirlerle suçlanmaya başladığımız bugünden aslından pek de uzak olmadığını görmek için.
- Belki telekinezi olmadan ama tek yönlü propaganda ve sansürle bir toplumun nasıl programlanabileceğini gösterdiği için.
- Bir komünizm distopyası olarak yazılan romanın içinde yaşadığımız sistemde de adım adım gelişebildiğine tanık olabilmek için.
- Big Brother karakteriyle Türkiye'de de Biri Bizi Gözetliyor adıyla yayınlanan TV programına isim babalığı yaptığı için.

FİLM HAKKINDA AZ BİLİNEN GERÇEKLER
- George Orwell bu romanı 1947-1948 yılları arasında İskoçya’da veremle boğuşurken yazdı.
- Roman The Last Man in Europe / Avrupa’daki Son Adam adıyla yazıldı ancak ABD ve Birleşik Krallık’taki yayımcısı pazarlama sorunları nedeniyle romanın adını Nineteen Eighty-Four / Bin Dokuz Yüz Seksen Dört olarak değiştirdi.
- Richard Burton O’Brien rolü için düşünülen dördüncü kişiydi. Aynı zamanda bu film Richard Burton’ın son filmidir. O’Brien rolü için ayrıca Paul Scofield, Sean Connery ve Anthony Hopkins de düşünüldü.
- Filmdeki pek çok sahne Winston Smith’in günlüğünde belirtilen tarihlerde çekildi. Mesela Smith’in günlüğüne 4 Nisan 1984’te yazdığı yazının olduğu sahne gerçekten de 4 Nisan 1984’te çekildi.

BU FİLMİ SEVEN BUNLARI DA SEVER
- Equilibrium
- Brave New World
- Fahrenheit 451
- V for Vendetta
- Code 46
- Brazil

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder